Faktor-faktor yang Mempengaruhi Tingkat Konsumsi Ikan pada Masyarakat di Kecamatan Sajad

Factors Affecting The Level of Fish Consumption in The Community in The Sajad District

  • Muhammad Mar’ie Politeknik Negeri Sambas
  • Saifullah Politeknik Negeri Sambas
  • Nur Istiqamah Politeknik Negeri Sambas
Keywords: Sajad district, income, tastes, level of fish consumption

Abstract

The ease of obtaining fish, especially seawater fish, makes the people of Sajad Subdistrict interested in selling fish, based on observations there are 18 to 20 people selling vegetables and seawater fish in Sajad District. The purpose of the study was to determine the level of fish consumption in the Sajad District. The method used is descriptive quantitative, sample data taken as many as 98 samples and processed using SPSS version 24. The R2 value of 0.476 means the independent variable, family (X1), the number of family members (X2), perception of fish prices (X3), tastes (X4), the level of education (X5) simultaneously affects the amount of fish consumption (Y) by 47.6%. The results of the F test show that Fcount 16,703 > Ftable 2,31, tvalue for taste = 7,606 > ttable = 1,989 and significant value 0.000 < 0.05. The respondent's taste variable (X4) is the dominant factor that affects the level of fish consumption.

References

Aini, F. (2019). Tingkat Konsumsi Ikan Nila di Rumah Tangga Petani Kecamatan Sukaraja Kabupaten Sukabumi. Journal of Agrifish, 1(1), 17-24. https://doi.org/10.37150/agrifish.v1i1.577

Asriani., Budiyanto & Nurdiana, A. (2016). Pengaruh Pendapatan Konsumen Terhadap Konsumsi Ikan Baronang (Siganus canaliculatus) di Kelurahan Kambu Kota Kendari. Jurnal Sosial Ekonomi Perikanan, 1(3), 151-158. http://dx.doi.org/10.33772/jsep.v1i3.6865

Buhang, A. (2015). Analisis Konsumsi Rumah Tangga Di Kecamatan Batui Kabupaten Banggai. Journal of Accounting and Management, 9 (2), 43-54.

Dinas Kelautan dan Perikanan Provinsi Kalimantan Barat. (2020). Data Angka Konsumsi Ikan Per Kabupaten/Kota Kalimantan Barat Tahun 2018(kg/kapita/tahun). Satu Data Kalbar. http://data.kalbarprov.go.id/

Ernawati, P. (2017). Analisis Tingkat Konsumsi Ikan Pada Masyarakat Kawasan Minapolitan, Kecamatan Wajak, Kabupaten Malang, Jawa Timur. [Skripsi]. Universitas Brawijaya Malang. http://repository.ub.ac.id/id/eprint/526

Erwin, P., & Karmini, N. (2012). Pengaruh Pendapatan, Jumlah Anggota Keluarga, dan Pendidikan Terhadap Pola Konsumsi Rumah Tangga Miskin di Kecamatan Gianyar. E-Jurnal Ekonomi Pembangunan Universitas Udayana, 1(1), 1-60.

Ferdian, F., Maulina, I., & Rosidah. (2012). Analisis Permintaan Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus) Konsumsi di Kecamatan Losarang Kabupaten Indramayu. Jurnal Perikanan dan Kelautan, 3(4), 93-98.

Harianto, Y., & Solekan, M. (2016). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Permintaan Ikan Patin di Desa Palimbangan Sari Kecamatan Haur Gading Kabupaten Hulu Sungai Utara. Jurnal Sains STIPER Amuntai, 6(1), 36-41.

Kementerian Kelautan dan Perikanan. (2018). Komunikasi Kunci Keberhasilan Program Gemarikan. https://kkp.go.id/djpdspkp/artikel/16039-komunikasi-kunci-keberhasilan-program-gemarikan

Sugiyono. (2013). Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&D. CV Alfabeta. Bandung.

Tiffany, A. E., Mudzakir, A. K., & Wibowo, B. A. (2020). Analisis Tingkat Konsumsi Ikan Laut dan Faktor-Faktor yang Mempengaruhi pada Masyarakat Semarang. Journal of Fisheries Resources Utilization Management and Technology, 9(1), 25-34.

Published
2022-03-15
How to Cite
Mar’ie , M., Saifullah, & Istiqamah, N. (2022). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Tingkat Konsumsi Ikan pada Masyarakat di Kecamatan Sajad. NEKTON: Jurnal Perikanan Dan Ilmu Kelautan, 2(1), 27-34. https://doi.org/10.47767/nekton.v2i1.323
Section
Research Articles