Pemberian Edukasi Mengenai Pola Makan Sehat Pada Siswa-Siswi SMP Negeri 5 Sambas

Providing Education Regarding Healthy Eating Patterns for Students of SMP Negeri 5 Sambas

  • Syahrulizar Arditiya POLITEKNIK NEGERI SAMBAS
  • Abdul Karim POLITEKNIK NEGERI SAMBAS
  • Crisna Aprilia POLITEKNIK NEGERI SAMBAS
  • Dian Hardiyanti POLITEKNIK NEGERI SAMBAS
  • Erdiana Laura POLITEKNIK NEGERI SAMBAS
  • Hesty Sulistiya POLITEKNIK NEGERI SAMBAS
  • Khofifah POLITEKNIK NEGERI SAMBAS
  • Muniza POLITEKNIK NEGERI SAMBAS
Keywords: Counseling, Healthy Diet, Teenager

Abstract

In this day and age, ready-to-eat food is more attractive to teenagers because it is easy and short to serve. Fast food is considered contemporary food and is popular among teenagers. Teenagers need to get used to a healthy diet to build a body. Therefore, counseling was carried out with the aim of providing learning about healthy eating patterns to seventh and eighth grade students. This activity was carried out at SMP Negeri 5 Sambas on June 9, 2022 in the form of counseling with the theme "Providing Education Regarding Healthy Eating Patterns for Students of SMP Negeri 5 Sambas". The results of the counseling show that there are still many students who do not understand the importance of a healthy diet, such as implementing breakfast behavior that can help metabolism and concentration processes. After this counseling was carried out, it could be concluded that this activity produced output, namely adding insight and increasing students' knowledge about healthy eating patterns.

References

H, H. (2020). Edukasi Pola Makan Sehat dan Air Minum Berkualitas. Humanism, 1(2), 49–56.

Maria, A., Mustofa, A., Widanti, Y. A., & Suhartatik, N. (2020). Pengaruh Pemberian Edukasi Gizi Terhadap Pola Makan Siswa Kelas Viii di SMP Widya Wacana 1 Surakarta. Artikel Pemakalah Paralel, 219–227.

Nathaniel, A., Sejati, G. P., Perdana, K. K., Daniel, R., Lumbantobing, P., & Heryandini, S. (2018). Perilaku Profesional Terhadap Pola Makan Sehat. Indonesia Business Review, 01(2), 186–200.

Nurwijayanti. (2018). Pola Makan, Kebiasaan Sarapan dan Status Gizi Berhubungan dengan Prestasi Belajar Siswa SMK di Kota Kediri. Jurnal Care, 6(1), 54–63.

Pamelia, I. (2018). Perilaku Konsumsi Makanan Cepat Saji pada Remaja dan Dampaknya Bagi Kesehatan. Jurnal IKESMA, 14(2), 144–153.

Pratiwi, R. A., & Soraya, S. Z. (2022). Edukasi Pola Hidup Bersih dan Sehat Bagi Anak Usia Dini di Raudlatul Athfal Al-Munawwaroh Jabung. 2(2), 99–110.

Resky, N. A., Haniarti, & Usman. (2019). Hubungan Kebiasaan Konsumsi Makanan Cepat Saji dan Asupan Energi dengan Kejadian Obesitas pada Mahasiswa yang Tinggal di Sekitar Universitas Muhammadiyah Parepare. Jurnal Ilmiah Manusia Dan Kesehatan, 1(3), 322–332.

Riskesdas. (2018). Dalam Angka.

Septianto, A., Nurmutia, S., Feblidiyanti, N., & Pamulang, U. (2020). Sosialisasi pentingnya pola hidup sehat guna meningkatkan kesehatan tubuh pada masyarakat desa kalitorong kecamatan randudongkal kabupaten pemalang provinsi jawa tengah. 1(2), 55–62.

Tampatty, G. C., Malonda, N. S. H., Amisi, M. D., Kesehatan, F., Universitas, M., & Ratulangi, S. (2020). Gambaran Pola Makan Pada Tenaga Pendidik Dan Kependidikan Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Sam Ratulangi Selama Masa Pandemi Covid-19. 9(6), 46–52.

Widnatusifah, E., Battung, S. M., Bahar, B., Jafar, N., & Amalia, M. (2020). Gambaran Asupan Zat Gizi dan Status Gizi Remaja Pengungsian Petobo Kota Palu. The Journal of Indonesian Community Nutrition, 9(1), 17–29.

Zahtamal, & Munir, S. M. (2019). Edukasi Kesehatan Tentang Pola Makan dan Latihan Fisik untuk Pengelolaan Remaja Underweight. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 02(01), 64–70. https://doi.org/10.30998/jurnalpkm.v2i01.2939

Published
2022-06-29
How to Cite
ArditiyaS., KarimA., ApriliaC., HardiyantiD., LauraE., SulistiyaH., Khofifah, & Muniza. (2022). Pemberian Edukasi Mengenai Pola Makan Sehat Pada Siswa-Siswi SMP Negeri 5 Sambas. Hippocampus, 1(1), 21-25. https://doi.org/10.47767/hippocampus.v1i1.361
Section
Articles